Franska landet. Igen.

Okej. Först en supertrevlig middag med underbart sällskap och hemlagad lax.




Alexandra och Karin har en identisk pose och ett identiskt smile. Charmant!



Bananer med choklad, mums.



Everybody´s got their way to smile



Emelie, förtjusande som alltid!





Fråga mig inte vad vi gör.

Efter middagen hade Karin en ami som ville att vi skulle till en hemmafest i hans kompis hus. Det skulle ligga "en bit från stan". Ah oui. Först fick vi ta metron, och sedan en buss till en ändhållplats med namnet St Cyr. Hamnade på en Halloweenfest med temat "P", vilket förklarade att the host himself var utklädd till Pervo med stighelmerkeps och byxor uppe vid öronen. Huset var lite för fint att röka inomhus i, men det struntade franskarna mer än gärna i. Mitt hår luktar fortfarande rök en dusch senare, men det kan jag leva med. Sammanfattning? Kvällen blev en aning otippad, men kul!


Resten Av Veckan



This wednesday we had a spontaneous jumping and screaming-session. After all, it was wednesday.



Så, första grammatikveckan avklarad. Inte såå farligt. I alla fall inte än, eftersom jag inte gett mig på övningstentorna själv än. Men that time will come. I alla fall avslutade vi grammatikveckan igår med att gå på en stor matmarknad på Bellecour. 200 ost, honung, vin, marmelad, leverpastej och you name it-producenter från Lyonregionen (alltså omgivande province, campagne, landsbygd) sålde sina delikata varor och de flesta erbjöd också en provsmakning. I samma ögonblick som man gick in i det 5 fotbollsplaner stora tältet började en trip into the world of different taste. Visste inte att honung kunde smaka så olika, att getost kunde vara så god eller att det ens fanns kiwisylt-marmelad från Savoine. Det var kul i alla fall!

Vid 20-tiden begav jag och Ylva oss till Karin&Karin. Efter lite hinder på vägen, bestående av en random festinbjudan och ett inspringande i Maria och hennes nyanlända föräldrar kom vi fram till Rue de Brest. Alltid kul hos K&K! Sedan skulle vi till en Erasmus-fest ute i förorten Villeurbaine. Vi hade fått inbjudningar dit trots att vi inte ens är Erasmusstudenter, så varför inte. Varför? Kan jag fråga mig idag. Det hela hade känslan av en informationsträff på en större ungdomsgård. Men men, vi hade trevligt i de 20 minutrarna vi var där. En T-shirt fick jag också, eller två om jag ska vara ärlig. Perfekt att sova i.

I alla fall bestämde vi oss ganska snabbt för att lämna stället och åkte tillbaka till stan. En liten men tapper skara gick till Bec de Jazz och värmde oss till tonerna av Hit the Road Jack. Trevligt. Någon, tror det var min roomie, råkade visst spilla en halv liter öl på filtgolvet också vilket resulterade i höjda ögonbryn och ett "livet går vidare"-ryck på axlarna från fransmännen i närheten. Well well.

Sedan gick vi hem till lägenheten som är ganska tom, ingen Maria och ingen Frida. Det är en blandning mellan lyxigt (mycket space, I like) och tråkigt. På söndag lär vi sakna er plus que jamais. Ikväll, dags för lite Carré Pegasesmiddag.

De enda bilderna från igår blev på två 709:are.



Grammatikpanik

Igår var första dagen på våra två intensiva grammatikveckor. Läraren har flugits in från Göteborg, och jag tror inte jag har fel om jag säger att hon har bättre koll på fransk grammatik än någon fransman. She´s a rock. Så nu ska det bankas in subjonctif, infinitiv, modusattraktioner, que-satser och participer. Mmmm. Men faktiskt så gillar jag det, det känns som att köra runt med jif och en diskborste i hjärnan.

Om två timmar blir rum 709 som nytt igen, för då kommer städningen. Det känns som att packa ihop och åka hem varje gång de städar, eftersom vi måste stänga ihop våra resväskor a k a garderober och ställa upp mot väggen. Sängen måste såklart också vara ren, annars får vi inte de efterlängtade rena lakanen.

á bientôt.

Sangria Samedi

Lördag morgon, sju utpumpade carré pegasare drar sig upp ur sängen efter den ryska natten. Den övernattande gästen följer också med, till sin egen förvåning. Vi ska till landet, på utflykt! Chazay d´Azergues heter byn som ligger très très á la campagne, väldigt mycket på landet.

Byn är gullig, I like! men s t e n d ö d. Det finns såklart ett boulangeri (bageri), pharmacie (apotek), en tiny matvaruaffär men ingen öppen restaurang. Vi tar en promenad genom minibyn:











Vi som ville uppleva en äkta fransk déjeuner (lunch) på en kvarteskrog på franska vischan. I hopp om att få lite insider-tips så frågar vi på en liten bar om det kanske finns någon liten by i närheten, och om den byn händelsevis kanske kan ha en öppen restaurang. Mannen, som läser le Progrès över ett litet glas rosé och ett paket Marlboro, berättar engagerat om hur vi ska följa den stora vägen till nästa by som hette något på M. Tack och hej och promenad till byn som började på M. Där skulle finnas en restaurang som låg vid byns enda rödljus. Vi började gå längs Route Villefranche med en utsikt som ser ut så här:






Efter 10 minuter kom vi till lite bebyggelse. Genast såg vi rödljusen, och på höger sida fanns en restaurang utan skylt. Det som egentligen skulle ha varit trottoar var grus, med kartonger framför dörren pga vägarbete eller något liknande. Åtta svenskar steg rakt in i en privatfest, men blev välkomnade med öppna armar. Suédoises! aaah!



La Diligence.

Vi blev placerade vid ett bord, helt ovetandes om vad vi skulle bli serverade eller vad kalaset skulle gå på. Bröd och vin åkte fram innan vi hann blinka av den mycket servicemindade personalen med den glada Cécile, kocken som såg ut att heta Gaston, och bagaren Jean-Pierre i spetsen. Förrätten var ett ihopplock av sallad, salami, ägg, rödbetor och lite goda röror. Medan vi väntade på huvudrätten smakade vi på det röda, som var väldigt lättdrucket. Yes, jag kan säga det efter att ha lärt mig grunderna i vinprovning på Beaujolais. Vidare till varmrätten som var ren kulinarisk sensation. Saftig kyckling med gratin dauphinoise, dvs en MYCKET god och typiskt fransk, lite pepprig potatisgratäng. Såsen var fantastisk och de ångkokta grönsakerna hade en dragning till kanel. Vinet toppade det hela. Supermätta fick vi reda på att vi skulle få en cadeaux, dvs present, innan desserten. De bjöd oss på ost! Brie, roquefort och en gouda-aktig. Vinet toppade det hela. Som om inte det här var nog, när desserten serveras och vi avverkat sammanlagt sex flaskor vin, kommer Cécile och placerar ut en liten skål med en skopa sorbet helt utan förvarning. Det är ingen vanligt sorbet, utan sorbet indränkt i russinsbrännvin. "Väldigt starkt", sa Cécile med ett väldigt stort leende och gjorde tummen upp.



Som tack och för att höja stämningen och komma upp i samma ljudnivå som festen som pågick parallellt med vår 3timmarslunch, sjöng vi lite Helan Går och Studentens Lyckliga Dar. Kocken, Jean-Pierre (som inte ens jobbade där, whoops) och bartendern posade gärna med svenskarna. 

Till slut får vi gå, vi ska ju ut sen. När vi står och väntar på bussen, och den änltigen har dykt upp, så närmar sig Cécile. Någon hade väl glömt något. Men nej, vad säger hon? "Kom tillbaka, jag bjuder på sangria!!" "Det kommer fler bussar!" Vad annars kan vi göra än vända tillbaka, sätta oss vid bordet igen, bli bjudna på hemgjord sangria ur gula Ricardo-mått och sjunga franska snapsvisor.




Back in Lyon! Fortsätter till jazzklubb och péniche och sen är det slut på den här lördagen. Bye!



Pics!



Bilder från igår. De från idag kommer imorgon. Vill man missa dom? Nej!

















Ryskt

Jag sitter i trappan i 709, lägenheten är full med disk, grannens bord är här, extrasängen utnyttjad. 66% av mina roomies ligger och sover, och den tredje är i duschen. Vad tyder allt detta på? Igår var sjukt kul!

Vi började med att äta tacos, o så längesen det var. Mums. La Pêcherie hette stället vi gick till efter, det var ett helt vanligt sitta och ta ett glas-ställe. Franskastudenterna som pluggar svenska var där, så lite practice in french för mig blev det indeed. Det var i alla fall supertrevligt, och jag vet vad jag aldrig mer ska beställa! Jag och Emelie tyckte att 51 Piscine lät lite gott och somrigt, men nej, det var ett glas med anissörja i botten och en flaska vatten till som skulle späda ut det hela. Smaken? Värre än alla lakrisshotar i världen.

En av franskarna hade nys om en rysk klubb ungefär där vi bor. Temat igår var maskerad, så alla skulle få en mask vid entrén. Det bangar man inte! Utan tvekan sans aucun doute kan jag säga att det var det ballaste stället so far. Tjejerna fick vita små masker, killarna svarta. Stället tog sitt ryska tema på allvar. På väg in till dansgolvet finns små grupper med ryska möbler inramade av röda sammetsrep, bilder på ryska dockor och champagnekylare med väldigt rysk look. Då och då såg vi en beställning komma förbi, och det syntes vem som hade beställt helröret med vodka eftersom det alltid ackompagnerades av tomtebloss och lite annan eld. På menyn fanns vodkadrinkar, vodkashots, vodkahelrör och rysk kaviar från cirkus 37 euro. Bartendern tog sitt jobb på allvar när han svepet en hot vodka  efter att ha sålt en till svenskarna. Den ska tydligen smaka ungefär som tabasco.

Nu blir det snart landet!

Vouvoyer vs tutoyer

Kl 9, stod det på schemat idag. Därför tvingade vi upp våra trötta kroppar ur sängen på det obarmhärtiga klockslaget kl 6.45 i morse. Ingen visste varför litteraturen skulle vara en timma tidigare än vanligt. Det vet vi fortfarande inte, eftersom Chantal kom kl 10 och inte 9.

På rasten tog vi tramen till IKEA, där Emelie hittade värmeljus, Maria choklad, Ylva ljus och glögg (som jag smuttar på nu). JVi som blev över gick till det STORA köpcentret brevid, Auchamp. Och med stort menar jag grande, maximum, supersize, mega. Promenaden förbi hyllraden med briocher tog en halv minut. Promenaden förbi skinkan tog också en halv minut. Ostdisken såg jag inte slutet på från ena ändan.
Jag inhandlade i alla fall lite basvaror, och vi hittade varsitt supernice lexikon med förklaringar på franska till varje ord.

Sedan var det dags för traduction. Halkade in på debatten om duande vs niande. Här niar man alla man inte känner, jag som student kan bara dua de jag känner och har en väldigt nära relation med, eller studenter i min egen ålder. Skulle jag få för mig att dua någon i en affär så är det alltå en förolämpning. Skulle jag dua en lärare så är det förståeligt bara så länge jag är ny i Frankrike, det vet att jag är svensk och är hyfsat liberala. Annars otänkbart, och nedsättande. I en fråga tog någon upp ett exempel om vilket eventuellt uttryck på svenska som skulle kunna motsvara ett franskt "duande" på en arbetsintervju. Då detta kom på tal vred sig lärarens ansikte i plågor och händerna åkte snabbt upp mot huvudet. Aldrig säga "tu" till en chef. Jag fortsätter med vuovoyerandet jag med.

Snart blir det Inglorius Bastads :)

La pluie

Vi sitter och trippellanar på sängen, Frida, Ylva och jag. Taggar oss själva på Facebook och äter Lidl-choklad. Yes.
Idag var vi med Annique-Laïq (hennes kärlek för det ordet vet inga gränser). Det var en riktigt bra lektion, vi var på Croix-Rousse som är Lyons kreativa-bohemkvarter. Förr i tiden arbetarkvarter/silkescentrum. Det var i alla fall oregelbundna hus, ett virrvarr av trappor, hemliga boulebanor och en superb utsikt över hela Lyon och Fourvière. Ska jag bo här är det där jag ska bo. Imorgon börjar vi 9.... c´est la mort!



Ensoleillé.



Sill på balkongen

Bon Matin!

Om 20 minuter ska vi till skolan för uttal och den alltid lika låååånga civilisationslektionen. På balkongen står sill, tre baguette för en hel vecka och två burkar cornichons. Allt från igår, när jag och min monitörsgrupp hade lite svensk-fransk soirée. Svensk-sidan stod för gravlaxssås, kokt potatis med torkad IKEA-dill, grönsallad sill och knäckebröd. Les francaises tog med sig en mumsig quiche, gravad lax, cirkus åtta olika ostar, baguette såklart, efterrätt och vin. På något sätt gillar jag ändå franska maten mer.

à bientot.

Två slott, Beaujolaisvin och en regnbåge.

 

Kl 06.15 igår var tempot högt på Carre Pégases. Det är det tidigaste klockslaget jag någonsin stigit upp på i detta land. Bussen, packad med klassen och en busschaufför med kraftigt italiensk accent, körde oss först till Château Vaurenard. Det var kyligt och luktade höstbrasa.

 


Slottet.

 

Rikard, Georg och Ylva var glada. Vinet väntade.

Suvi, Hannah och Anna.

Greven (yes, han har blått blod!) visade runt i slottet som hade spår av både

Louis XV och XVI, och om det var Louis XIII också. Den här lilla buren har varit en typ av taxi.

 

82 yrs old still going Greve.

En Louis XIV-klocka från Paris. Det funkar fortfarande!

Alla sängar är jättehöga för att det var så kallt på golvet förr.

Fick jaktslotts-känsla.

Mitt favoritrum! Salongen.

Nu tog slottsvisningen slut och vi följde efter grevens son till underjorden och le cave, stället där vintunnorna finns. Medan mina fötter domnade bort berättade han om Beaujolaisvinerna. Jag förstod mycket men absolut inte allt. Vin är mucho intressant!

Provsmakningstime! Inte en sekund för sent.

Först fick vi ett ungt och frisk vin som jag, Y och M tyckte skulle passa till en lätt förrätt. Eller ingenting. Alltså var det ganska ljust.

 





Ingen, absolut ingen, höll glaset på kupan. Big nono.



Vingreven visade hur man skulle provsmaka: först titta på vinet i ljuset. Sedan få det att cirkulera i glaset, så att alla aromer träder fram. Sedan, ta en mun och gör ett blåsljud så alla delar av vinets smak får en chans att komma fram. Det var sjukt vilken skillnad det blev på att smaka och att smaka! På den här raden har 2 av 3 bestämt sig för att bli sommelierer.



Sebastien, Laure, Anna och snygg-Karin x 2!

Efter sex provsmak och picknick åkte vi vidare till Oingts. Det är en PYTTEliten stad i gul sten. Fast på franska säger dom guldsten. Pierres d´Or.






Fikade här!

Anna passar in här tycker jag :)

Där står Anna och Karin.



Och här sitter två roomies.



Oingts hade en liten, liten, men väldigt fin kyrka.



Precis.



Skorsten i Oingts



What? Ylvas luddiga basker!

Prochaine arret var Châteu Bagnols. Jag är kär! Utsikten var just terrific, slottet som i en saga och vinet godare än på Vaurenard. Och det var v a r m t.






Kanske är det värt sina 859 euro natten för Deluxe-Queen-sviten?

En fulländad dag!

I morse gick jag och Ylva till marknaden för att fixa med lite sallad, tomater, ost och bröd och allt som vi behöver. Salladen och tomaterna köper vi gemensamt eftersom det är så himla bra pris, 2 euro för 2 kilo. Det räcker ju hela veckan.

Vi gick hemåt i den fina söndagssolen med alla påsar som skar in i händerna. Frukost!! När allt var uppackat och frukosten avslutad ska vi göra lite roomservice till vår roomie som behövde det idag. Jag ville lägga på lite tomat på tallriken, det brukar bli så fint. Vi hade ju 2 kilo färska. Kollade i kylen. Inte där. Balkongen? Nix. Skumt. Golvet? Näpp. Ylva har inte heller sett dom. Vi har inte stannat någonstans på väg hem. Vi frågar Maria om hon sett våra 2 kilo tomater. Men NEJ, dom är BORTA! Tomaterna är borta.

 


Nothing particular



Har precis avjnutit min champinjon- och broccolisoppa. Inför myskväll med rotfruktsgratäng har vi idag varit på en av de mer välbesökta mataffärerna, Le Grand Casino vid Guilliotière (tror det stavas så) och handlat just rotfrukter, och FETAOST. Kan inte nog förklara min kärlek till denna grekiska gudagåva.

Jag och Y var nere i källaren och tvättade förut, så nu hänger det tvätt på de flesta ställen i vår etta med sovloft.

I morgon blir det vinprovning i Beaujolais med vantar+mössa på, il fait froid, 10 iskalla men tack och lov soliga grader! Hörde att första snön kommit i Gbg. Whoops.


un matin glacial

Tog en morgonrunda längs med Rhône. Kallt men värt.

Jag tog alldeles nyss en liten uppdatering från hemlandet. Rien n´a changé, inget har förändrats. GP:s fetaste rubrik idag efter att Sahlin varnar för ökade klyftor på grund av den borgerliga politiken, är att schlagerbidragen nu ska sprättas upp. Såg också något om att Torslanda kan vara ett steg närmare att bli en egen kommun, spännande. Tror jag gillar det.
Det var de lokala nyheterna. Jag går in på DN.se för att få en lite mer rikstäckande överblick: "Kuvertsprättning på SVT! Nu presenteras 27 av bidragen som tävlar i Melodifestivalen 2010"

Dagens lektioner är historia i Maison de l´Environnement och chansons francais med Nadjib. Dags att göra tidig lunch.

Á bientôt.

La weekend en retard

Blogg.se hade en riktigt kass dag igår, så gårdagens uppdatering kommer idag.

Lyon är så snyggt! Även från våning 32 på ”le crayon”, ett Radison-hotell med formen av en penna. Där var vi, hela kollektivet + fransos, igår. Perfekt sätt att säga au revoir till helgen.

Ett lika perfekt sätt att avsluta en måndag är att bli bjuden till grannen på nutellakladdkaka, kamomillté och naked-guy-utsikt. Medan vi njöt av vår laktos- och glutenfria kladdkaka utbrister Emelie: grannen är naken! Mitt i ett väl upplyst panoramafönster tvärs över står en livs levande naked guy. Nude. Inte en tråd. Vi skriker. Han var ju naken.

 

 

... och en bild på vår spindel som antagligen blir bortstädad idag.

 

Pusshej!

 

 


Fredagsmys!



I 709 för att laga lasagne.




Bohemiska som vi är hade vi ljusen i stekpannan. Den klarar ju värme liksom. Tegelstenen hittade Ylva i hissen. Den heter Jean le Pierre.


Post-showering, Pre-cooking


Stekpanna och lasagne :)



Rue de Marseille. Jag vill också ha en djungel på balkongen.



Marilyn herself!


Maria, qui vient de Varberg!



Kvällens färg var svart.



Jag o Frida framför vår nyaffischerade vägg.



Oooh, Karin!



Karin, Alexandra och Emelie



Hardcore-Anna, som jag för övrigt har tagit en tur på stan med idag. Det var en väldigt bra idé eftersom vi fick ett rykande färskt ex av den oumbärliga "Le Petit Paumé", som är en guide över allt Lyon har att erbjuda i restaurang, bar, bio, musik- och dansväg. Nu ska vi ta en buss ut till Jenny och franska landsbygden!

Á bientôt!

Åska och en främling

Idag är vädret tryckande. Vi tror det är åska. Dagen började solig och vacker men övergick till mulen och varm, lite för varm. Enligt franska metro, som för övrigt är väldigt tunn i jämförelse med sin svenska släkting, skulle toppnoteringen idag vara 28 grader. Efter gårdagens göteborgsväder med snett regn och blåst så är det kanske inte konstigt att jag blir lite förvirrad.

Katedralen St Jean var platsen för historialektionen idag, franska kyrkan vs staten ämnet. I Frankrike är det tydligen HELT förbjudet, oacceptabelt, att bära slöja på jobbet. Religionen och resten av samhället ska vara separerade, var och en för sig. Jag kan förstå grundtanken, att Frankrike skulle vara så konservativa på den punkten gick inte upp för mig förrän idag. I Sverige blir det debatt DN, SD, GP, you name it, när vissa badhus förbjuder slöjan pga säkerheten. Här är det inte ens OK att ha slöja på kontoret. Sådär tycker jag.

Inne i själva katedralen blev vi upplysta om lite arkitekturtermer. Efter madame la professeurs försök att göra sig hörd genom byggarbetarnas öronbedövande bankande var det dags för sånglektion, oui oui. Sen gick jag och Ylva till slumkvarteren och handlade middag. Aldrig har jag sett så många "affro coiffure" och vattenpipshak på samma yta. Men det är mysigt där, crois-moi believe me.

Nu finns det EN viktig sak att göra, läsa Camus. L´Ètranger = Främligen. Bonsoir!

La bébe de la semaine...

C´est Einstein! Oui, vi har känt ett tag här på rum 709 att väggarna är lite kala. Alltså fick F den briljanta idén göra en ram med utbytbart motiv, som dock alltid ska föreställa veckans babe. Just den här veckan får Einstein inviga ramen, han var den enda tillgängliga bilden. Vi har också piffat med två affischer och en "här bor"-skylt.

Utöver väggpiff har jag personligen varit ganska huslig idag. Har tvättat min tvätt i duschen (den är nästan torr nu!) och storhandlat morötter och brie på Casino supermarché. Höstlöven virvlade så fint när jag gick, och luften luktade lite rök. En historiabok och ett par örhängen har även inhandlats. Just shoppingfraserna börjar flyta på lite bättre nu. Min dagliga dialog med kortläsaren kan jag utantill: Insertez votre carte - saisir code - patientez - carte bon - retirez carte.

Grannarna har varit på IKEA (mer för prisernas skull än akut hemlängtan), och söta som de är ordnade de med värmeljus och stekspadar till oss. Så nu lyser ett IKEA-ljus nerstoppat i en flaska Souvignon Touraine upp vår lägenhet. Vilken fin förening mellan svenskt och franskt, n´est ce pas?

Bilder från helgen!

På väg till tête d´or


carousell!


fett snygg är den, the gates of tête d´or.

i can see some swedes from here!


Karin är lika fransk som Alexandra är glad


Enjoying the sun (M kollar in sin limpa?)


les Karins!





Pluggar i skenet av GLIMMA värmeljus. Kan man känna sig mer som hemma?





Bises á vous et a la prochaine!
Puss o kram tills nästa gång :)





Dimanche

Har just haft världens godaste petit dejeuner. Nybakad baguette såklart och en pytteliten med samtidigt alldeles perfekt fransk ost! När alla andra affärer stänger här på söndagar finns marknaden vid flodstranden vid Rhône. Grönsaker, ost, frukt, bröd, grönsaker och ost ost ost går det att köpa där, yum!
Blev tagen för en tysk vid mitt baguettköp men det kan jag leva med. Passade också på att skaffa en plateau aux avocats för 2 euro, långt ifrån Hemköps galet hypade avokadopriser. Istället för att betala 20 kr för två st avokados betalade jag samma pris för 6. lagom mogna. Marknaden har goda chanser att bli en vana.

Voilá mes achats!



och igår var little J här. Hon och Frida chillar i Ylvas säng/soffan.

Ha en bra söndag!

Brocanterie och chill

Efter kul utgång och lite fördröjd hemgång stupade jag i min säng igår. Klockan 10 avbröts jag i min sköna sömn av tonerna av tetris, framförd på bas och ett tiotal för mig oidentifierbara stråkinstrument. Förklaringen? Hela Rue Chevreul har idag varit invaderad av BROCANTE, en sjukt stor loppmarknad helt enkelt. Lampor, möbler, instrument, smycken, whatever you like fanns att tillgå. Och en hel orkester med en inte alltför lång spellista.

Jag och F hoppade upp ändå och åkte in  till Bellecour för att träffa vår charming swedish friend J. Efter en lunch blev det metron hem till en väldigt vacker o välstädad lägenhet, det var Y och M som hade varit framme. Mot alla odds hann vi med att plugga, o så bra det kändes.

Dags att gå igen!


Chansons francaises, Raquin & some 709

Bonsoir! Ikväll bjuder jag på lite bilder från rum 709!

Det är längst upp till vänster det händer.



Igår tyckte vi det var dags att lära känna Lyon 7 litegrann, så innan första lektionen hamnade vi på en kinarestaurang med supergod mat (och utsökta rischips)
Frida hade sin franska basker på sig så vi smälte in :)



Sista lektionen igår var franska sånger. Rikard och Linus får stå för dagens outfit.



Torsdagens lektioner bestod av text och théme, vilket visade sig vara ungefär samma sak. Vi analyserade första sidan av Camus, eller rättare sagt dissekerade. Det rensade huvudet lite. Vår monsieur professeur kan svenska, franska och minst fyra andra språk så han hade koll på läget.

Iförrgår hade vi turen att få gratisbiljetter till pjäsen Thérése Raquin på théâtre la croix rouge, så rum 709, 708 & E satte sig på metron mot en hittills oupptäckt hållplats!






... och nu är det äntligen helg.

À bientot!


RSS 2.0